top of page
plakát-szeptember.png

DÍJ:

  • A fesztivál különdíja a különleges minőségű előadásért (ISZN, Balassagyarmat, 2022.)

KRITIKA

 

"A Kívancsi Illi néven írogató leány, aki mint szédült pille forgott a vidéki "lámpás" körül, Varga Ilona könyvelőkisasszony volt. Az őt játszó, általam eddig először látott Pusztai Luca rendkívüli teremtésnek tűnik. Teljesen átadja magát a figurának, megküzd a sokféle szöveggel, az abbamaradni nem tudó kezdő- és zárózenével, remekül viseli a jelmezt, jól bánik a tárgyakkal. Csupa zene minden mozdulata, nem lehet levenni a szemet róla, s mintha még a reflektor előtt köröző igazi pille is őt szolgálná. Külső-belső képekkel teli, érdekes est ez, jellegzetes Formanek-opusz."

(Gabnai Katalin,

Színház folyóirat, 2021. november)

"Nem csak egy időlabirintusba vezet minket az előadás, hanem egy érzelmi labirintust is be kell járnunk. Pusztai Luca átlényegülése, átütő hitelessége alapvetően gondolkodtatott el minket nemcsak a szerelem mibenlétéről, de az egész emberi létezésről és a művészet mibenlétéről is. "

Kétlámpás Blog, 2023. febr.

https://ketlampas.blog.hu/2023/02/28/en_vagyok_a_kivancsi

ÉN VAGYOK A KÍVÁNCSI!

képzelt monológ Ady Endre titkos múzsáját imitálva

 

Kíváncsi Illi szerepében: Pusztai Luca
Írta és rendezte: Formanek Csaba

 

"Adyt nem pusztán a lány titokzatossága izgatta, de egy ideig lelki társat is talált benne: ő volt az egyetlen, akinek beszélhetett élete addigi legnagyobb elhatározásáról: hogy végleg abbahagyja tanulmányait, újságíró és költő lesz."

Az előadásban mintegy 120 éves időutazás során a 21 éves Ady Endre szellemét idézzük meg, és persze a századforduló ellentmondásos világát. A színdarab egy ábrándos leányregény és egy földöntúli levélszerelem valós eseményeit dolgozza fel.


A színdarab és az előadás a Déri Múzeum megbízásából és támogatásával készült.

Támogatók:

Déri Múzeum, Debrecen

EMMI Kiemelt művészeti programok, Katona József Drámapályázat

Közelgő előadások:

2023. május 16. 19h

Kettőspont Színház

Korábbi előadások:

Munkabemutató: 2020. aug. 2. Diszel - Disztichon fesztivál​

Ősbemutató: 2021. aug. 30. és szept. 1. Kettőspont

szept. 16., 18., 25. - 20h, Kettőspont

okt. 10. 19h, Kettőspont

okt. 12. 19h, Debrecen, Déri Múzeum​

2022.

 február 24. 20h, Kettőspont

február 26. 22.30h ISZN, Balassagyarmat

2023.

február 17-18. 19h, Kettőspont

március 8. 19h, Kettőspont

április 11. 19h, Kettőspont

Kettőspont / színház & spirituális ügynökség

Bp. Ráday u. 39. fszt 1.

Jegyvásárlás: http://ujalkotomuhely.jegy.hu/


HÁTTÉR:

 

A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményében őrzik Ady Endre Versek című első verskötetének egy példányát. Ebben olvasható a következő, 1899 októberében keltezett dedikáció: „Valakinek, a kit én sohse láttam, s a kire mégis annyiszor gondoltam. Ez a kötet talán nem csak az ő számára lesz búcsú...”


E sorok annak a debreceni lánynak szólnak, aki rendszeresen írt Adynak, s aki a költő múzsája szeretett volna lenni. Varga Ilona az első levelet 1899 januárjában írta, Kíváncsi aláírással, az iránt érdeklődve, miért oly szomorú Ady és miért oly szomorúak a versei. A költő vallomássá kerekedett szerkesztői üzenetben válaszolt a Debreczeni Hírlapban. Aztán újabb levelek következtek, „poste restante” (postán maradó), mert a lány nem volt hajlandó felfedni kilétét.


Adyt nem pusztán a lány titokzatossága izgatta, de egy ideig lelki társat is talált benne: ő volt az egyetlen, akinek beszélhetett élete addigi legnagyobb elhatározásáról, mert tudta, hogy megérti azt, amit még az édesanyja sem: hogy végleg abbahagyja tanulmányait, újságíró és költő lesz. Levelezésük, anélkül, hogy valaha találkoztak volna – a tisztviselőként dolgozó lány csak irodája ablakából leste a költőt – évekig folytatódott még, bár egyre ritkulóan. Családja emlékezése szerint Ady még élete végén is úgy emlegette a titokzatos debreceni lányt, mint aki méltó és megértő társa lehetett volna.


Varga Ilona soha nem ment férjhez, Ady iránti szerelmét őrizte a szívében; olyannyira, hogy a történetet részleteiben még vele együtt lakó testvérei sem ismerték. Az 1960-as években nyomozták ki irodalomtörténészek a kilétét, s még fel is tudták keresni az akkor Hajdúszoboszlón élő, nagyon idős hölgyet, aki végül felfedte élete titkát, és átadta a nyilvánosságnak az annyi éven át őrizgetett, Ady által neki írt leveleket, dedikált képeket és versesköteteket.

bottom of page