top of page

Köbli Alexandra

 

festőművész

 

Bemutatkozás

Egy kis városból származom, Máriapócsról, de már 10 éve máshol élek. Átkerültem a falusi légkörből egy nagyvárosiba, Nyíregyházára, majd a fővárosiba. Sok más helyen is megfordultam már. Itthon kevés megye van amerre nem vitt el az élet. Külföldi utazásaim során Szlovákia több városában, Erdélyben, Lengyelországban, Olaszországban jártam. Volt szerencsém több időt eltölteni Velencében, Rómában, Padovában. Szeretek menni, új helyekre kerülni és megfigyelni azt, amit nézek. Magát az utat, a jelenlétet, amit mindannyian folyton érzünk és észlelünk. Szeretem figyelni az embereket a tájban, a helyen ahol éppen vannak, ahogyan vannak. Szeretek beszélgetni, bár inkább kérdezni. Kíváncsi vagyok a világra, ki hogyan meséli. Úgy gondolom, bárkitől tanulhat az ember valami újat, vagy mást. Színes a világ. Ezért őrzöm magamban a gyermeki kíváncsiságot, hogy ne fakulhasson meg a képzeletem világa, amit ízekre szedett emlékeimből alkotok meg és hagyok magam után a vásznon. A bennem élő világot tágítom a körülöttem élővel, hogy megtudhassam hol ér össze a kettő. Ezért vonzz a festés. Ereje van. A vásznon lévő kép, a 2 milliméter vastagságú színsík, kapcsolatot teremt a kettő között.

 

Művésztelepi projekt

 

Szabad tér-árnyék
 

Az idei művésztelep ideje alatt az emberi figurával kívánok foglalkozni, vizualitásom absztrakt jellegén át megragadni az embert, mint természeti lényt. Ennek megragadásához, az ember legősibb (én)képével fogok kísérletezni, az emberi árnyékkal.

 

Tiszakécske burjánzó természeti környezetében az árnyékok felfogására alkalmas teret fogok kialakítani, oly módon, hogy a jelenlévő barátok, ismerősök, érdeklődők együttlétének dinamikája alakíthassa ki kompozícióimat. A célom ezzel egy olyan esemény, illetve események összehozása, mely társas életünk legalapvetőbb vonásait hordozza magában. Ezeket a vonásokat a természeti közegben cselekvő ember árnyékán keresztül kívánom egyfajta élő camera obscuraként felfogni, ott, a pillanatban. Így egyeztetve az alkotást az élet természetes folyamataival.


A megvalósításhoz elsősorban egyszerű fátyolfóliát és diszperziós festékeket fogok használni. A fátylakat oly módon kívánom elhelyezni a térben, hogy a Nap sugarainak mozgása rávetítse ezekre a jelenlevők árnyékait, melyeket a festékkel megörökítek.
 

A fátylakon kívül a fotót is használni kívánom, emellett hangfelvételek és videók készítését is tervezem.
 

A művésztelep első 3 napján a megfelelő helyszín felkutatásával és a helyszín kialakításához szükséges előkészületi munkákkal foglalkozom majd. Ezt követően, mindennap, a kialakított helyszínen, már a bekapcsolódó emberekkel együttműködve anyagkísérleteket végzek. A telep második felétől tervezek minimum egy délutántól akár hajnalig tartó eseményt, amikor elkészülhetnek a fő darabok, melyeket a kiállításra szánok.

 

http://kobliszandra.webnode.hu/

bottom of page