top of page

A 2016-os művésztelep résztvevői

 

Az Új Alkotóműhely Egyesület és Tiszakécske Város nyílt felhívására összesen 25 pályázat érkezett 32 helyigénnyel. Az idei művésztelepen végül 14-en fogunk részt venni - művészek és szervezők. Az alábbiakban bemutatjuk a csapatot.

 

VI. Új Alkotóműhely Művésztelep

Tiszakécske, 2016. augusztus 26. - szeptember 4. 

 

Az Új Alkotóműhely Egyesület és Tiszakécske Város Önkormányzata nyílt pályázati felhívást tett közzé az VI. Új Alkotóműhely Művésztelepen való részvételre.

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

ELKÉSZÜLT MUNKÁK

A táborban egyrészt a tavaly elkezdett munkát szeretném folytatni. Célom az elhagyott tanyák agóniájának dokumentálása, a kultúrtáj pusztulásának fotózása, annak a megörökítése, ahogy a természet visszahódítja az ember által elfoglalt területet.

festőművész

Az idei művésztelep ideje alatt az emberi figurával kívánok foglalkozni, vizualitásom absztrakt jellegén át megragadni az embert, mint természeti lényt. Ennek megragadásához, az ember legősibb (én)képével fogok kísérletezni, az emberi árnyékkal.

színész

Mindig is azon műalkotások fogyasztása és létrehozása vonzott, amelyek valamiképpen vissza tudják hozni, meg tudják teremteni a gyermeki világot és látásmódot, meg tudják a vizsgált témájukat tisztán, őszintén, kompromisszummentesen, akár humorosan, önironikusan, értelmezési lehetőségeknek tág ablakot nyitva mutatni. 

művésztelepi asszisztens

2015-ben asszisztensként vettem részt a művésztelep munkájában, a résztvevők ebben az évben is számíthatnak rám bármilyen problémával kapcsolatban. Saját projektként, Harold Pinter Az étellift című drámájának újrafordításán dolgozom.

szobrász

A 2016-os tiszakécskei Új Alkotóműhely Művésztelepen tovább folytatom a Magyar Űrhajógyártó Vállalat (fiktív?) történetének kutatását. Űrhajózásunk múltjából már eddig is sok érdekes fejezetet mutathattam be, idén egy interaktív, szét- és összeszerelhető kerámia/acél szerkezetet szeretnék elkészíteni, Hidvégi Petrával együttműködve.

Please reload

író, színész, rendező

Idén a Debreceni Egyetemi Színházzal közösen indított projektünk, a Kirké főpróbahetét fogom koordinálni, illetve szerepelni benne. Arra keressük a választ, eligazodhatunk e a mai világunk „varázslói” és „bűvöletei” között - van-e még valódi utunk, vagy igazi belső cél nélkül bolyongunk a megváltás és az örömszerzés ismeretlen koordinátáiban.

festőművész

Munkáimon vertikális és horizontális irányba vezetem a tekintetet, valamint ütköztetem a lineáris síkokat. Eszünkbe juttatja, hogy nemcsak a szigorú körülmények és helyzetek meghatározóak, hanem az is, hogy mi magunk miként vagyunk jelen a térben. Mi lehet a valóság és mi a fikció, nyitva hagyva a többféle értelmezés lehetőségét.

szobrász

A kécskei művésztelepeken kezdettől fogva részt vettem. Itt általában fából vagy kőből eszkábált, épített munkákat csináltam, de mivel a kedvenc anyagom a fém, ezért idén hegesztett szobrokban gondolkozom.

költő, író, humorista

Egy művésztábor kiváló lehetőség, ahol a hozzám hasonló, naiv művészlélek is átélheti a művész-létet, más művészeket tanulmányozva összehasonlíthatja magát velük, sőt, még együtt is alkothat akár teljesen újfajta dolgokat is más művészeti ágakban tevékenykedő kollégáival.

színész

Elsősorban az irodalom és színház valamint határterületein való tevékenykedés izgat, és ezekben itt is szívesen részt veszek, de a kécskei napokat elsősorban egy színházi bemutató összerakásával fogjuk tölteni.

Please reload

A tavalyi évben Tiszakécskén a fém  új alkotói látásmódot adott, kiegészítő elemként tette teljessé munkáimat. Ezen a vonalon tovább indulva az idei művésztelepen a szobrászokkal folytatjuk szakmai együttműködésünket.

Németh Csabával mindketten a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakára jártunk. Jelen voltunk a kécskei művésztelep indulásakor, és azóta is, ha lehetőségünk nyílt rá, visszajártunk szobrokat készíteni. Tanúi voltunk az együtt eltöltött alkotói munka felszabadító, építő hatásának, a szellemi közösség összetartó erejének, és ugyanúgy a város jóindulatának is.

divat- és stílustervező

Mostanában leginkább az foglalkoztat, hogy a horgolt felületek valamilyen módon festményként funkcionálva jelenhessenek meg. Ezzel kapcsolatban a horgolt felületekkel szeretnék kísérletezni, és létrehozni festményszerű horgolt alkotásokat. A táborban ezen a területen szeretnék elmélyülni.

színész

Minden érdekel, ami színház. A klasszikus műfajoktól a commedia dell’arte-én és a polgári- illetve a lélektani drámákon át az abszurd színházig. Nagy álmom Polly szerepe a Koldusoperában, és Strindberg Julie kisasszonya.

Please reload

A VI. Új Alkotóműhely Művésztelep programjai
 

helyszín: Tiszakécske, Régi Gyógyszertár, Kossuth L. u. 48.

 

MINDEN PROGRAM INGYENESEN LÁTOGATHÓ!


augusztus 28. vasárnap
11-13h „JÁTSSZUNK SZÍNT!”

színházi foglalkozás fiataloknak
 

Mire jó a színház? Miért jó játszani, és miért jó nézni? Mi a dolga a színésznek, és mit csinál a rendező? Kik és hogyan segítik még a színházi munkát? Miért kell olyan sokat tanulni, ha valaki jó színész szeretne lenni? Mi az a színésztréning? Hányféle színház létezik?
 

Az érdeklődő tiszakécskei fiataloknak betekintést nyújtunk a színpadi munka alapjaiba. Közösen beszélgetünk majd a fenti kérdésekről, és néhány egyszerű játékon keresztül mindenki kipróbálhatja magát, mozgásban, színjátékban, és csoportos feladatokban. Gyere el bátran, és ne felejtsd otthon a jókedved! Hozz magaddal mozgós ruhát is!
 

Ajánlott korosztály: 12-18, de szívesen látunk fiatalabbakat és idősebbeket is.
vezeti: Formanek Csaba színész, rendező; segítők: Marczin Bence, Pusztai Luca és Somogyi Tibor színészek.augusztus 30. kedd
20h Weiner Sennyey Tibor: Diogenész

monodráma, játssza és rendezte: Formanek Csaba (60 perc)

- Azt mondják: "Diogenész, neked semmid sincsen. Hogy akarsz így asszonyt? Hogy akarsz így családot? Hogy akarsz így házat? Még kölcsönt sem adhatunk, hiszen nincs mire." - így mondják, hiába is koldulok, hiába járok házról-házra, hiába kopogtatok be az arcukon, hogy "Embert keresek!" - azt mondják: "Diogenész, neked semmid sincsen." -

Diogenész a hordólakó. Diogenész a filozófus. Diogenész a szabad. Diogenész a rabszolga. Diogenész a mocskos. Diogenész a tiszta. Diogenész a hajléktalan. Diogenész az éber. Diogenész az ember kereső. Diogenész a menekült. Ez mind Diogenész, sőt Diogenész Weiner Sennyey Tibor legújabb drámája is, méghozzá Formanek Csaba előadásában.

A számos díjat nyert előadás immár Tiszakécskén is látható!

 


szeptember 1-2. csütörtök és péntek
11-13h TELEPSZEMLE - körbevezetés a művésztelepen


Szeptember első két napján rövid időre (előzetes terveink szerint 11-13 óra között) megnyitja kapuit a művésztelep, így az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az ott folyó munkába és közelebbről megismerhessék az alkotói folyamatokat, valamint az alkotókat.

 

A programot 14 éves kor fölött ajánljuk, a körbevezetést előzetes bejelentkezés alapján szeretnénk megvalósítani. Iskolai csoportok, osztályok jelentkezését kiemelten várjuk!

 

Kontakt: ujmuhely@gmail.com
 


szeptember 1. csütörtök
19h Érdekességek az újságírás világából

Pokorny Szilárd újságíró, humorista előadása

Ha ellátogatsz az előadásra, megtudhatod, hogy mi a különbség a hírműfaj és a véleményműfaj között, és hogy mennyire tűz és víz a kettő. Hogy mennyire ökölszabály, hogy a hírekbe nem szabad véleményt keverni, illetve hogyan lehet ezzel manipulálni, hogy hogyan is épülnek fel szerkezetileg a hírműsorok. Mi az a hírérték? Miért mindig a legfontosabb hír van legelöl, és mi alapján fontos vagy nem fontos egy hír? Miért vannak csupa negatív hírek, miért nincs szinte soha pozitív? Hogyan lehet ezzel is manipulálni, hogy melyik hír után melyiket szerkesztjük be? Mi történik egy szerkesztőség kulisszái mögött, miért éppen olyan témákat dolgoznak fel, amilyeneket? Miért van annyi helyesírási hiba a cikkekben? Mi az a hírverseny, mi az az online hírverseny?

 


szeptember 3. szombat
ZÁRÁS | NYITÁS
A művésztelepen készült alkotások bemutatója

 

17h Gyülekező
 

18h A Debreceni Egyetemi Színház és a KVAZÁR bemutatja:

KIRKÉ, avagy kalandozások a disznóólban
színházi ősbemutató az Odüsszeia nyomán, 90 perc – 14 éven felülieknek ajánljuk!

Az Odüsszeiában fontos állomás Kirké szigete, ahol a nagy hatalmú mágusnő Odüsszeusz társait disznóvá változtatja. Főhősünk isteni segítséggel megmenekül a bajtól, miután Hermésztől ellenszert kap a varázslatra. Azonban hogy társait is visszaváltoztassa, együtt kell hálnia Kirkével, s ez az éjszaka olyan jól sikerül, hogy a görög hajósok még egy kerek évet töltenek a szigeten, az élvezetek mámorában.

Mi történne azonban egy istenektől elhagyott világban, ahol nincs segítség, nincs beavatkozás és nincs ellenszer? Mi történne, ha Odüsszeusz is disznóvá változna, és örök életükre Kirké szigetén ragadnának? Van-e visszaút a disznólétből? Meg lehet-e menteni magunkat és a társakat? S mi ennek az ára? Egyáltalán van-e értelme ezzel próbálkozni, vagy jó nekünk a disznóólban?

A 2015 decembere óta zajló próbafolyamat során a szabadság és az anyagi függőség viszonyait vizsgáljuk, és arra keressük a választ, eligazodhatunk e a mai világunk „varázslói” és „bűvöletei” között - van-e még valódi utunk, vagy igazi belső cél nélkül bolyongunk a megváltás és az örömszerzés ismeretlen koordinátáiban.

Szereplők: KIRKÉ – Pusztai Luca; HOMÉROSZ – Marczin I. Bence;

ODÜSSZEUSZ – Somogyi Tibor; HERMÉSZ – Formanek Csaba;

Felhasznált szövegek (Margaret Atwood, Bertolt Brecht, Georg Büchner, Hamvas Béla, Homérosz, Friedrich Nietzsche, Pál apostol, Jean-Paul Sartre, Slavoj Žižek, a Harcosok klubja, valamint a szereplők saját szövegei) alapján a szövegkönyvet írta és rendezte: Formanek Csaba
 


19.30h KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
 

A kiállító művészek:

 

Fekete Attila – fotós

Hidvégi Petra – keramikus

Köbli Alexandra - festő

Lengl Orsolya – festő

Papp Eszter – divattervező

Magyari Balázs - szobrász

Németh Csaba - szobrász

Retkes Máté - szobrász
 

20h TÁRLATVEZETÉS Retkes Mátéval és az alkotókkal

21h STAND UP! - Pokorny Szilárd humorista előadása

21.30h Buli (részletek hamarosan!)

művésztelep2016
Retkes Máté szemlél
Poxy
színház!
Polgármester és telepvezető
PROGRAM
kukucs!
bottom of page