top of page

Lengl Orsolya

festőművész

2014-ben szereztem diplomát a Pécsi Tudomány Egyetem festőművész szakán.

Munkáimon vertikális és horizontális irányba vezetem a tekintetet, valamint ütköztetem a lineáris síkokat. Eszünkbe juttatja, hogy nemcsak a szigorú körülmények és helyzetek meghatározóak, hanem az is, hogy mi magunk miként vagyunk jelen a térben. Mi lehet a valóság és mi a fikció, nyitva hagyva a többféle értelmezés lehetőségét.


A konstruktív elemek és az elmosott, csurgatott, vizes-levegős felületeket kombinálom, ezzel próbálom a bizonytalanság érzetet erősíteni és kibillenteni a nézőt a valós térérzetéből. Hasonlóan viszonyulok a természeti és indusztriális helyekhez is. Jellegzetes az élő- és mechanikus világ szimbiózisának megjelenítése. Gyakran alkalmazok elforgatott vagy szokatlan nézőpontokat és váratlan térkapcsolatokat festményeimen. Ezek a társítások sokszor egy alapszituációba helyezett képernyőként is felfogható mezőben vagy egymásra rétegzett filterszerű hatások eredményeképpen valósulnak meg.
 

A szürreális, a geometrikus, az absztrakt, és a fotorealisztikus elemeket kombinálva teszem változatossá a képi világomat.

Munkáimat általában nagy méretben készítem el. Korábban és jelenleg is foglalkoztatott a táj és az objektum kapcsolatával, olyan épületek, hajóroncsok vagy buszmegállók, amelyeket régóta magukra hagytak. Elhagyatottan állnak megrozsdásodtak, vagy a növényzet elburjánzott rajtuk. Ezek a momentumok számomra csak még érdekesebbé izgalmasabbá teszik a látványt és festészetileg sokkal nagyobb kihívást jelentenek. Szeretek kísérletezni új anyagokkal jelenleg a vasoxid pigment és a metál festék kombinációját próbálom kifejleszteni. Ezekkel az anyagokkal nagyon érdekes felületeket alakítok ki, ami a festményeim alapjait képezik.

bottom of page