top of page

Ugrásra készen - Retkes Máté kiállítása

november 23. 17h - december 6. 17h

Lívia-villa, Bp., Költő u. 1/A

Két alapvető élmény lehetett valamikor a kezdetekben. Az egyik a futás, nem túl gyorsan, de kitartóan, hosszasan, kifárasztva az űzött vadat. Elszántan, vakmerően, árkon-bokron, hegyen-völgyön át. És a másik: a séta. Komótosan, a hegy lábától a kis folyó mentén a nagy síkságon át a Végtelen Vízig, vagy az erdőszélről a dombokon át oda, ahol fekete a föld és különös gyümölcsök teremnek. Közben a folyót farönkbe kapaszkodva átúszni. Később áthidalni a kis hasadékot, felmászni a sziklafalon. És a rönk gurul, a kerék is gurul, a szekér már fut.

Továbbmenni, változni, alakulni, fejlődni és visszatérni. A barlang falán különös rajzolt kapu vezet a létezés egyik síkjából a másikba. A létrán a lélek a felső világokba jut. Akinek a teste elaludt itt végleg, az talán hajón vagy szekéren utazik tovább. A szekér kereke körbefordul és visszatér.

Lehet utazni hát „kint” is és „bent” is, sőt: egyik a másiktól elválaszthatatlan.

Régi-új formák és mintázatok lépnek be szimbólumaink körébe. Űrhajókban emelkedünk ívesen felfelé. Körbezuhanjuk a Földet. Létrán lépünk az ismeretlen világ mélységes csendjébe. És eközben a világegyetem végesen végtelen, önmagába görbült nyeregfelületén ősi mítoszok, régi történetek foglalják el új helyüket. Történetek arról, aki a tüzet elhozta nekünk és bűnhődik azóta is. Arról, aki túl magasra szállt és lezuhant. Arról, aki addig bolyongott, hogy mire hazatért, már más valaki volt.

Az Új Alkotóműhely Művésztelep és ehhez kapcsolódó kiállítások szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.Régebben
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page